כותרת המכתב
יש 3 סוגים כותרות:
· מחברה- עם כותרת משרדית.
· מאדם פרטי- עם כותרת פרטית.
· מדינת ישראל
כותרת משרדית
כותרת המשרד תכלול את כל הפרטים המזהים של הארגון (שם היחידה, כתובת מלאה, טלפון, תא דואר, פקס, שם העיר ומיקוד וכתובת דואר אלקטרוני. כל הפרטים יהיו כתובים במרכז המכתב. פרטי השולח (חברה) במרכז המכתב- כתובת או תא דואר, טלפון/ פקס, שם העיר ומיקוד. אם יש סניפים רצוי לציין זאת ללא סימני פיסוק.
בזק בע"מ
רחוב בצלאל 79
טלפון/פקס
תל אביב 55664
דואר אלקטרוני
כותרת פרטית
כאשר אזרח שולח מכתב לארגון או למוסד כלשהו הכותרת הפרטית תוקלד בצד ימין של הדף ותכלול שם פרטי, שם משפחה, כתובת, טלפון, שם העיר ומיקוד ובצד שמאל התאריך.
כתובת בצד ימין של הדף בראש המכתב, למקרה והמעטפה תלך לאיבוד, מיקוד חובה לכתוב.
פנינה קציר
חטיבת גולני 18/28
חדרה + מיקוד
מדינת ישראל
כאשר נשלח מכתב רשמי ממשרד ממשלתי הכותרת תוקלד בצורה הבאה: "מדינת ישראל" במרכז ושאר הפרטים יוקלדו בצד שמאל. מדינת ישראל באמצע מודגש, שורה רווח והמשרד הספציפי משמאל לדף. (מיושר לימין)
מדינת ישראל
משרד החינוך והתרבות
מערכת החינוך הטכנולוגי
רחוב השלושה 2
תל אביב 68676
טלפון/ פקס
דואר אלקטרוני
תאריכים
אחרי הכותרת מציינים בצד שמאל את התאריכים- קודם כול את התאריך העברי ומתחת את הלועזי. יש לזכרו את האות ב' לפני החודש. את התאריכים יש לכתוב בצורה מלאה ובלי קיצורים. החודשים יצוינו בשמותיהם ולא בספרות. כנ"ל בכל סוגי המכתבים, מיושר לשני הצדדים. בקו ישר עם ה"בכבוד רב".
ד' באייר, התשע"א
08 במאי 2011
מס’ המכתב
לכל מכתב עסקי יש לקבוע סימן מזהה על מנת שנוכל לאתר או להשיב על המסמך. מספר המכתב כולל את הפרטים הבאים: סיומת השנה/ מס' שוטף/ סימון המחלקה או הנושא. מספר המכתב יוקלד מתחת לתאריכים בצד שמאל.
ד' באייר, התשע"א
08 במאי 2011
11/ 250/ כ"א
הוראות שיגור
במכתבים שההתייחסות אליהם מיוחדת מציינים זאת מתחת למס' המכתב. האפשרויות הן: דחוף, רשום, סודי, אישי. ומציינים זאת על המעטפה גם.
ד' באייר, התשע"א
08 במאי 2011
11/ 250/ כ"א
רשום/ סודי
פרטי הנמען
פרטי מקבל המכתב שאליו הוא נשלח. תפקידים לזהות את הנמען.
לכבוד
מר חיים לב – מנהל מחלקת מחשבים
חברת הביטוח "שרונים"
רחוב הלוחמים 54
חיפה 56200
פנייה לנמען
בפנייה אל הנמען מציינים את השם המלא של המכותב בקצה השוליים הימניים כותבים את המילה לכבוד ללא קיצורים, מתחתיה פניית כבוד מתאימה מר או גברת ושם מלא, מתחת שם הרחוב ובשורה האחרונה שם העיר והמיקוד.
אם הנמען הוא בעל תואר כמו דוקטור או פרופסור יצוין תחילה שם התואר במקום מר או גברת. בפנייה לבעל מקצוע כמו אדריכל, מהנדס או עורך-דין יש נציין זאת לאחר כתיבת השם המלא. בפנייה לבעל תפקיד משמעותי בחברה יש לציין קודם את השם המלא ואח"כ את התפקיד.
פניית כבוד
במטרה לשפר את הקשר האישי בין המוען לנמען יש צורך להוסיף פניית כבוד. את פניית הכבוד יש לכתוב ללא קיצורים (א.ג.נ) "אדון, גברת, נכבדים".
אדון נכבד /גברת נכבדת/אדונים נכבדים
הנדון
הנדון הוא הנושא המרכזי שבו עוסק המכתב המשרדי. תפקידו לקרב את הקורא לנושא העיקרי של המכתב. מטרת הנדון היא לסייע בכל שלבי הביניים של הטיפול במכתב. הנדון מסייע ומזרז את הטיפול במכתב בשלבים הבאים: מיון, רישום, איתור ותיוק.
הנדון: בקשת מידע אודות חברת "אפקט מחשבים"
סימוכין
הסימוכין הם אסמכתא עליה מבססים במכתב הנוכחי מתחת לקו הנדון מציינים את הסימוכין בקיצור. מתייחס לקשר קודם בין המוען (המקבל) לנמען (שולח המכתב).
הנדון: בקשת מידע אודות חברת "אפקט מחשבים"
מכתבך מיום 2.2.2011
תוכן המכתב וניסוחו
הניסוח במכתב העסקי- בנוי מ-3 חלקים – פתיחה, גוף וסיום.
פתיחה
הפתיחה תנוסח בקיצור ותשיב על שאלות כמו- מהו הנושא, לשם מה אנו פונים ועל סמך מה. יש להשתדל לא להבליט את עצמנו אלא להעביר את הדגש אל הנמען כמו:
-
לבקשתכם מועבר...
-
בקשתכם הובאה לדיון ונבדקה...
-
החומר ששלחתם...
-
תודה על פנייתך...
-
בהסתמך על מודעתכם בעיתון...
מטרת הפתיחה ליצור קשר ראשוני בין המוען לנמען, הפתיחה מיועדת להצגת הנושא, למשוך תשומת לב של הנמען ולימור אצלו תחושה חיובית כדי שיתייחס לפנייה ויטפל בה ברצון.
בהמשך להגשת מועמדותה של חברת "אפקט מחשבים" לתחזוק מחשבי בית הספר, אני פונה אליכם לבירור הפרטים אודותיהם
הנושא- גוף המכתב
החלק העיקרי של המכתב. בגוף יופיעו כל הנתונים ויפורטו כל העובדות וכל האירועים, המהווים את הבסיס למשלוח המכתב. למעשה הרחבה ופירוט של הנושא שבו עוסק המכתב. המכתב המשרדי יעסוק בנושא מרכזי אחד בלבד. אם הוא מורכב ורחב יש לחלקו לכמה פסקאות. העובדות שיכללו בנושא יהיו קצרות וענייניות.
יש לשמור על רצף הגיוני בניסוח.
-
האם עובדי החברה מגלים מקצועיות בתחום המחשבים.
-
האם שירות התיקונים של החברה מהיר ואמין.
-
האם עובדי החברה דואגים לעדכן את התוכנות לתוכנות החדשניות בשוק.
-
האם רכיבי החומרה בה משתמשת החברה מן הטובים והאמינים בשוק המחשבים.
-
האם היחס ללקוחות אדיב וסבלני.
סיום
את המכתב יש לסיים באווירה חיובית. הסיום נועד להבהיר לנמען מהי בקשתנו או במילים אחרות לשם מה נכתב המכתב. כדי לעודד ביצוע בקשתנו, אפשר לציין עד כמה תשובתכם תעזור ותסייע, כך ניתן לנמען תחושה שתשובתו יש לה חשיבות ותתרום רבות. רצוי לסיים את המכתב בהבעת תודה ובנימה חיובית.
אשמח לקבל את המידע ומבטיחה כי אשתמש בו אך ורק לצרכי התפקיד אותו הם עשויים לבצע בבית הספר.
ברכת סיום
מילות ברכה כגון: בכבוד רב, בברכה (במכתבים פנימיים), בברכת חג שמח.
החתימה
מכתב מנהלי מסתיים לאחר החתימה בשם פרטי ובשם המשפחה של כותבו ובתפקידו בארגון. יש להקפיד גם על חתימת יד. החתימה מעידה כי החותם מקבל על עצמו את האחריות לכתוב. רק בהתכתבות פנימית נחתום עם המילה "בברכה".
בכבוד רב,
רונית אור
מנהלת ביה"ס משכל
חתימה בשם
במטרה לזרז תהליכי עבודה או כדי למנוע עיכוב במשלוח מכתבים קיימת אפשרות לחתום בשמו של בעל הסמכות. אם הממונה נעדר מהמשרד והמכתב חייב להישלח בהקדם יחתום בשמו עובד אחר אשר קיבל את הסמכות לכך.
חתימה בשם מבוצעת בדרך הבאה:
מדפיסים את כל הנתונים של הממונה כרגיל, בצד ימין לפני החתימה מוסיפים את המילה "בשם" וקו אלכסוני.
מצורפים ונספחים
בכתיבה העסקית מקובל לצרף רשומות או חומר נלווה. יש לציין זאת בשוליים הימניים של המכתב כדי שנדע שאכן נשלחו מצורפים למכתב. וכדי שתהיה לנו אסמכתא בעתיד כי הרשומה אכן נשלחה. מתחת לחתימה רווח 2 וכותבת בשוליים בצד ימין:
מצורף דו"ח הכנסות.
כאשר יש יותר ממסמך אחד מצורף יש לעשות כך:
מצורפים: 1. טופס בקשה.
2. מכתב המלצה.
3. הודעת תשלום.
העתקים
מכתב עסקי מדפיסים במקור ועתקים. המקור מיועד למשלוח וההעתקים לתיוק ולשימוש המשרד. מספר ההעתקים נקבע בהתאם לדרישות ולשיטות התיוק הנהוגות במשרד. לעיתים מעוניין הכותב ליידע את גורמים נוספים בנושא המכתב. יש לציין זאת בשוליים הימניים של המכתב לאחר החתימה עם פרטי הנמענים.
איך מציינים העתקים? כמו מצורפים!
את ההעתקים מציינים בשוליים הימניים מתחת למצורפים.
מצורף דו"ח
העתק מר רונן כהן
או
העתקים:
-
גב' אילנה ארביב- מנהלת מדור השתלמויות.
-
מר יהושע רזניק- מנכ"ל חברת "מחשב לי".
העתק לפעולה והעתק לידיעה
כאשר מצפים להמשך פעולה מצב מקבל המכתב – יש לסמן בקו את האדם או החברה שאליה נשלח כהעתק. כאשר אין מצפים לפעולה אלא רק לידיעה בלבד לא מסמנים בקו.
רשימת תפוצה
כאשר מכתב נשלח למספר נמענים זוהי תפוצה. כלומר, לא מדובר בהעתק אלא כל נמען הוא מכותב בפני עצמו ומקבל עותק מהמכתב המופנה אליו ישירות.
בארגונים רבים קיימות רשימות תפוצה קבועות. מטרתן להפיץ עותק מהמכתב לנמענים רבים. במקום "העתק" – בצד ימין למטה
תפוצה:
-
חברי וועדת הכספים
-
חברי...
סימני זיהוי
לצורך מעקב וביקורת מקובל לציין בסוף המכתב ראשי תיבות של מנסח המכתב והמקליד אותו. צמוד לשוליים הימניים. מתחת למצורפים והעתקים יס/שח (יוסי כהן המנסח ושולה חן שהדפיסה)
יכ/שח